Løft ambitionerne i vandsektoren

Den danske forsyningssektor er i voldsom fremgang og skal investere et trecifret milliardbeløb. Hvis investeringerne skal resultere i eksport og innovation, kræver det, at politikerne sætter ambitiøse rammer for sektoren. Der skal nemlig skabes efterspørgsel på nye løsninger.

26. aug 2014

På Christiansborg diskuterer forligskredsen bag Vandsektorloven fra 2009 i disse dage en ændring af loven. Det sker kun få år efter, at loven sidst blev ændret. Ifølge en evalueringsrapport fra Deloitte er den statslige regulering administrativt tung og usmidig, og regulering og prislofter spænder ben for vandværkernes handlefrihed og incitamenter til effektivisering.

”Det er meget vigtigt, at politikerne tænker det hele sammen. Ikke mindst mulighederne for eksport skal tænkes med ind, og det kan vi kun, hvis politikerne tør skabe en efterspørgsel efter innovative forsyningsløsninger og samtidig stille høje kvalitetskrav,” siger forretningschef i NIRAS, Jens Brandt Bering.

LÆS MERE Investeringer kan give nyt eksporteventyr

I øjeblikket investeres der indimellem uden overblik og med optimering af lokale eller kortsigtede interesser for øje. På den måde kan der samfundsøkonomisk være tale om spild af penge i større eller mindre grad.

”Der findes en række projekter af den slags med gårsdagens løsninger. Også hvor NIRAS deltager. Vi skal ikke stille os op på en piedestal. Så længe det er lokale politiske interesser inden for en valgperiode, der varetages, vil det være sådan,” siger Jens Brandt Bering.

Selskaberne kan ikke levere uden efterspørgsel

Jens Brandt Bering understreger, at han ikke peger fingre af forsyningsdirektørerne.

”De kan jo ikke levere noget, der ikke efterspørges. Derfor er det nødvendigt, at landspolitikerne udstikker nogle bedre og mere ambitiøse rammer,” siger han og appellerer til politikerne:

”Danmark er langt fremme. Vi har en unik mulighed for at skabe de rette rammebetingelser og stille nye krav – også til leverandørerne som Grundfos og Danfoss – med de muligheder for innovation og senere eksport, det fører med sig.”