Israels Plads: Fra træt og hengemt til trendy åndehul

Pladsen, der kombinerer funktion med æstetik.

26. jun 2014

Forretningschef Torben Henneberg Sørensen fra NIRAS husker tydeligt, når han som barn ankom med Fjerritslev Bussen til Israels Plads.

Han beskriver pladsen, som dengang var et trafikknudepunkt med holdepladser for fjernbusser, med udtryk som ”kaotisk, træt og hengemt”.

Men hvad der er i mange år var en trist plet i indre by med p-plads og skolegård ved Nørreport Station, åbner fredag den 27. juni 2014 som en smuk oase og et åndehul for byens borgere og brugere.

Rislende vand, udendørsservering, leg, boldspil, koncerter og teater er noget af det, Israels Plads med den nye udformning byder på.

En odyssé

NIRAS har været med som ingeniørrådgiver lige fra den første streg blev tegnet i idekonkurrencen, til det sidste tal blev beregnet i konstruktionstegningerne, og pladsen bygget og anlagt.

”En odyssé”, kalder Torben Henneberg Sørensen projektet, der tog sit første åndedrag tilbage i 2007 med en idékonkurrence.

Israels Plads er nu et byrum, der forbinder Torvehallerne med Ørstedsparken. Pladsen er udformet som en skulptur, hvor pladsens gulv er hævet 25 cm over den eksisterende plads og gaden, og er tænkt som et flyvende tæppe. Tæppet eller gulvet fungerer som en stor opholds-, lege- og aktivitetsplads.

Ovenpå en gammel p-kælder

En særlig spændende udfordring var, at man midt i projektet blev usikker på, hvorvidt den eksisterende p-kælder under pladsen i tre etager kunne bære arkitekternes fantastiske idéer. Ideer om kæmpe træer, plantehuller, boldbane og en scene, der ved specielle lejligheder får dansende publikum.

”Et nyt projekt i projektet blev derfor at renovere p-kælderens bjælker og søjler, så konstruktionen med sikkerhed kunne bære pladsens udfordringer,” siger konstruktionsingeniør i NIRAS, Henrik Mørup.

Den moderne plads har også budt på andre ingeniørudfordringer som rislende vand i en bæk, der løber tværs over pladsen og ender som et lille vandfald i Ørstedsparken.

”Israels Plads er et ikon-projekt med en fantastisk kombination af funktion og æstetik. Pladsen integrerer kørende og gående trafik, Nørreport Station, Ørstedsparken, Torvehallerne, ja selv eleverne fra Zahles Skole, der bruger pladsen som skolegård,” siger Torben Henneberg Sørensen.

Han peger på, at andre storbyer kan bruge erfaringerne fra projektet til at fremme og skabe kultur for udeliv, hvor ’pladsen’ altid har været det naturlige mødepunkt for events.

”Grønne byrum er en global trend. Byen bliver attraktiv, og boligmassen stiger i pris,”
siger Torben Henneberg Sørensen.