Grumset gletsjervand skal levere strøm til grønlandske byer

Vandkraftværket i grønlandske Qorlortorsuaq får mere vand til turbinerne gennem ny tunnel fra en nabodal. En ekstra ’hævert-tunnel’ skyller systemet rent for sand og grus.

14. sep 2015

Når NIRAS’ projektchef Henrik Mai fortæller om, hvordan elproduktionen på vandkraftværket i sydgrønlandske Qorlortorsuaq skal mere end fordobles, får man med det samme indtrykket af, at det er en ordentlig mundfuld, der netop er sendt i udbud.

For det første er opgaven med at få ledt ekstra vand til turbinerne ikke noget, man bare lige gør:

”Vi valgte at bruge vand fra en gletsjer-elv i nabooplandet. Det kræver, at man bygger en dæmning over dalen og leder vandet tværs gennem bjerget i en boret tunnel,” siger Henrik Mai.

For det andet er logistikken kraftigt udfordret af det arktiske klima og den meget afsides beliggenhed:

Ude midt i ingenting

”Vi regner med at skulle anlægge 18 kilometer arbejdsvej for at kunne få rambukke og gravemaskiner frem til byggepladsen. Og noget af vejen vil jævnligt blive oversvømmet, da den smyger sig langs flodlejet,” siger Henrik Mai som eksempel på de udfordringer, der er ved at udbygge infrastrukturen i Grønland.

Og endelig er der en stor udfordring i, at smeltevandet fører store mængder moræne med sig.

”Vandet ligner en brunlig omgang muddersjask, fordi det indeholder store mængder af sten, grus og silt. Og da vi hverken kan lede fyldstofferne ned i turbinen eller lade dem fylde reservoiret foran dæmningen op, har vi måttet tænke ekstra kreativt,” lyder det fra NIRAS’ grønlandsekspert.

Hævert-tunnel skyller reservoiret rent

”Løsningen var at indrette en flomtunnel ved siden af indtaget til overledningstunnelen. Når vandstanden er høj, fungerer tunnelen som en hævert, og med et specielt tunnelindtag udskylles sedimenter fra gletsjerelven,” fortsætter Henrik Mai.

Det er første gang, at metoden med at lade en særlig ’hævert’-tunnel udskylle sedimenter bruges i Grønland, og NIRAS har fået god hjælp af Multiconsult, der kender teknologien fra hjemmemarkedet i Norge.

Ekspertise inden for grønlandsk vandkraft

Projektet og erfaringerne med flomtunneler føjer en ny dimension til NIRAS’ vifte af vandkraftekspertiser på Grønland.

”Det styrker vores position og er en oplagt løsning for andre vandkraftværker i Grønland, hvor der skal udnyttes gletsjervand med stort sedimentindhold,” siger Henrik Mai.