Frederiksbjerg school seen from the outside

Frederiksbjerg Skole i Aarhus kåret til Årets Skolebyggeri 2016

For andet år i træk vinder NIRAS prisen for Danmarks bedste skolebyggeri.

06. okt 2016

’Skolen på terrasserne’ – den nye skole på Frederiksbjerg i Aarhus – hvor NIRAS har stået for alle de ingeniørtekniske opgaver, har fået prisen som Årets Skolebyggeri 2016.

Prisen blev overrakt på Nohrcons ’Konference om fremtidens skole og læringsrum’, hvor Frederiksbjerg Skole vandt prisen foran fire andre skoler.

900 børn har fået en hverdag i nye og moderne rammer, der understøtter pædagogiske tanker med klar reference til sidste års skolereform. Der er således gjort op med traditionelle klasselokaler, sat fokus på brugerne og det omgivende samfund, og skabt rum til bevægelsesaktiviteter både inde og ude.

Juryen fremhævede bl.a., at arkitekturen tager skolereformen på ordet og forløser aspektet med mere bevægelse både inde og ude. I sidste ende var det dog en offentlig afstemning, der valgte vinderen.

Ingeniørkunst med den kreative hat på

NIRAS har som den gennemgående projekterende rådgiver på skolen stået for alle ingeniørdiscipliner som konstruktioner, installationer, energioptimering, indeklima, brand og akustik.

Det har været en spændende udfordring, da skolen er konstrueret med mange forskudte planer.

”Vi har virkelig haft den kreative hat på for at finde de rigtige løsninger,” siger projektchef i NIRAS Lars Nordenhof.

Inde i bygningen er der f.eks. kun få bærende betonvægge, og da facaden brydes af forskudte vinduer, og taget også brydes på forskellig vis, skulle der et større regnearbejde til at sikre, bygningen var stabil.

Borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard roser bl.a. skolen for et helt unikt skole- og børnemiljø, hvor funktionalitet og arkitektur glider smukt sammen med det omkringliggende byrum.

Frisk luft i lungerne er godt for ungerne

Skolens indeklima opfylder den strenge Bygningsklasse 2020, der kombinerer et godt indeklima og et lavt energiforbrug. For høj temperatur og dårlig luft nedsætter børns indlæring.

Derfor havde ingeniørerne fokus på at skabe et super indeklima med en behaglig temperatur og frisk luft, hvor man kan holde CO2-koncentrationen på et lavt niveau.

Et dejligt skulderklap

Lars Nordenhof er glad for, at projektet lykkedes så godt, da bygherren Aarhus Kommune havde meget høje forventninger og krav i udbudsmaterialet til bl.a. indeklima og installationer.

”Prisen er et skulderklap til mine kolleger på projektet. Vi er stolte og har vist, at NIRAS er i stand til at levere teknisk rådgivning på et hørt niveau om komplicerede bygninger. Frederiksbjerg Skole er den første nye skole i Aarhus Midtby i mere end 100 år,” siger Lars Nordenhof.

Prisen er også kronen på værket på en lang proces, som begyndte i 2012, og beviset på et godt arbejdsfællesskab med alle bidragsydere.

”Som jyde slår jeg mig ikke på brystet, men jeg er svært stolt af at kunne vise skolen frem som en af de mere markante bygninger i byen,” siger Lars Nordenhof.

Ambitiøse skoler

Det er andet år i træk, at NIRAS vinder prisen for årets skolebyggeri. Sidste år for Skolen i Sydhavnen i København.

De to vinderskoler hylder i høj grad udviklingen inden for nye læringsprincipper, mener koncerndirektør for Byggeri og Industri i NIRAS, Mads Søndergaard.

”Trenden er, at man går mere og mere væk fra klasseværelser og lange endeløse gange til at skabe åbne miljøet uden ruminddeling, som understøtter fokus på læring, fysisk aktivitet og kreativitet. Som rådgivende ingeniører er det vores opgave at sikre de bedste og mest fleksible rammer for kommende generationers indlæring. Frederiksbjerg Skole er endnu et eksempel på, hvor vi som en aktiv medspiller bidrager til et projekt, hvor arkitektur, funktionalitet og bygbarhed går op i en større helhed," siger Mads Søndergaard.

Begge skoler har desuden være ambitiøse for deres tid og banebrydende inden for energioptimering og indeklimakrav.

FAKTA

De fem nominerede projekter til prisen for Årets skolebyggeri 2016 var:

  • Vibenshus Skole, København Ø
  • Sophieskolen, Nykøbing Falster
  • Frederiksbjerg Skole, Aarhus C
  • Vestegnen HF og VUC, Rødovre
  • UCC Campus Carlsberg, København V

Teamet bag Frederiksbjerg Skole:
Bygherre: Aarhus Kommune
Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S, GPP Arkitekter, Møller & Grønborg, Kari Moseng
Entreprenør: Hoffmann A/S
Ingeniør: NIRAS A/S
Bygherrerådgivere: COWI, Pluskontoret Arkitekter, Schønherr Landskab, Learning Spaces