Two men looking at a printer
Teknologisk Instituts eksisterende faciliteter i Aarhus bliver udbygget, så AM-LINE-centret kan sætte skub i 3D-print i Danmark.
NYHED

Ambitiøst innovationsprojekt: NIRAS medvirker til at fremme sund og sikker 3D-print

NIRAS er med som arbejdsmiljøekspert på det ambitiøse innovationsprojekt, AM-LINE 4.0, der skal få flere af Danmarks små og mellemstore virksomheder i gang med at 3D-printe i metal. Opgaven lyder på at kortlægge de arbejdsmiljøfaktorer, der er forbundet med 3D-print, så teknologien bliver udbredt på en bæredygtig måde.

13. feb 2018

En analyse har vist, at kun 4 % af små- og mellemstore danske virksomheder benytter 3D-print. Det skal der laves om på. Innovationsfonden har sammen med blandt andet Teknologisk Institut, Grundfos og Danfoss derfor investeret næsten 90 mio. kr. i projektet, der enkelt sagt går ud på at bygge et demonstrationsanlæg. Anlægget er en vigtig brik i at blive klogere på 3D-print med metal, så virksomheder kan udnytte potentialet i teknologien uden negative påvirkninger af arbejdsmiljøet.

Arbejdsmiljøforhold bliver nøje undersøgt 

Brug af 3D-print til produktion er ikke hverdagskost i danske virksomheder. Derfor er der også mange arbejdsmiljøfaktorer, der mangler at blive kortlagt. Og det er her, NIRAS kommer ind i billedet på AM-LINE 4.0-projektet:
”Vi skal kortlægge hvilke risici, der knytter sig til 3D-print i metal og dermed bistå med at udbrede 3D-teknologien på en bæredygtig måde”, fortæller markedschef i NIRAS, Per Tybjerg Aldrich, der er projektleder på NIRAS’ del af opgaven og også er med i styregruppen for AM-LINE 4.0.

”Vi kigger både på processen med at indføre den slags print-produktion: hvad skal man som virksomhed være opmærksom på, når man stiller linjen op, altså selve printeren, og det, der er rundt om? Hvordan undgår man for eksempel at skulle bære tunge ting? Og så ser vi også på, hvad man skal tage højde for, når selve produktionen går i gang – det kunne være de metaller, man printer med, og om det for eksempel vil være bedst at udbygge med et ventilationsanlæg. Kort sagt ser vi på alle arbejdsmiljøforhold før, under og i forbindelse med 3D-print-produktion for at undgå problemer”, siger Per Tybjerg Aldrich.

Konkrete vejledninger til industrien

Per Tybjerg Aldrich pointerer, hvor vigtigt det er at få løsningerne med i kortlægningen, og at NIRAS’ rapport ved projektets afslutning kommer til at indeholde et katalog over gode løsninger, tjeklister mm.: ”Vi er meget opmærksomme på, at projektet skal munde ud i vejledninger, som industrien kan bruge”, siger Per Tybjerg Aldrich.

Hvad, hvem og hvornår

  • Innovationsfonden har investeret 35 mio. kr. i projektet.
  • Det samlede budget er på 88 mio. kr.
  • Projektet kører i fire år fra 1/1 2018. Herefter skal det køre videre som et netværk, hvor virksomheder kan få hjælp til 3D-print.
  • Navnet AM-LINE henviser til den engelske betegnelse på 3D-print; Additive Manufacturing (AM) og ambitionen om at bruge AM i produktionslinjerne.
  • Med på projektet er udover NIRAS: Teknologisk Institut, Grundfos, Danfoss, DTU, Adimant, Scada Minds, MADE og TWI