People ice skating indoors on a big ice rink
Med NIRAS som totalrådgiver skal Aarhus Skøjtehal energirenoveres og have en ny isbane. Foto: Aarhus Kommunes Idrætscentre
Nyhed

Aarhus Skøjtehal skal have nye termosokker

Aarhus Kommune ser et stort energipotentiale i af få renoveret Aarhus Skøjtehal, der også får en ny isbane. NIRAS er valgt som totalrådgiver.

19. jul 2018

Isbanen har over 50 år på bagen, og hallens forskellige køle- og ventilationsanlæg varierer i alder, kompleksitet og tilstand. Alt i alt kan hallen spare rigtig meget energi, hvilket en energiscreening af kommunens forskellige institutioner og bygninger også peger på.

Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Sport og Fritid har derfor peget på NIRAS som totalrådgiver, der skal stå for at energirenovere hallen og projektere en ny isbane.

”Opgaven er spændende og kompleks, da køl, ventilation og varme skal gå op i en teknisk treenighed. Det udfordrer flere af vores fagligheder, og det er altid interessant,” siger projekteringsleder i NIRAS Thøger Haugstrup.

Fare for permafrost

NIRAS er netop i gang med at renovere tre andre, lignende skøjtebaner i København og ser frem til at bruge de aktuelle erfaringer i Aarhus.

Blandt andet skal hallen have en helt ny isbane, da der stort set ikke eksisterer nogen isolering ned mod jorden. Hallen er derfor lukket et par måneder om året, så der ikke opstår permafrost.

Energirenoveringen af hallen fokuserer på fire områder - nemlig at få renoveret køleanlægget, udskiftet banebunden, et nyt ventilationsanlæg og få ombygget isgraven. 

”Renoveringen af skøjtehallen går hånd i hånd med Aarhus Kommunes målsætning om at nedbringe energiforbruget. Dette projekt giver en væsentlig gevinst på energikontoen,” siger projektleder Nicolaj Kiilerich, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Ny isbane klar i 2019

NIRAS står for alle ydelser fra projekteringsledelse til projektering og arbejdsmiljøkoordinering, byggeledelse og tilsyn.

Projektet gik i gang den 1. juli 2018, og projekteringen varer fra september til november 2018. Byggeperioden bliver fra april til og med september 2019, hvor den nye isbane skal være klar til brug.