outside blixens
Blixens i Gellerup har netop vundet prisen for årets byggeri i kategorien erhverv. Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard
Nyhed

Blixens er årets Erhvervs byggeri 2019

Aarhus Kommunes nye kontorhus i Gellerup i den vestlige del af Aarhus er netop blevet kåret som Årets Byggeri 2019 i kategorien Erhverv. Huset er placeret i Gellerup som et første skridt i en storstilet transformation af bydelen. NIRAS har leveret samtlige ingeniørdiscipliner og er meget stolte af den nye titel.

30. dec 2019

I 2015 udskrev Aarhus Kommune en OPS konkurrence som blev vundet af et team bestående af Arkitema, A. Enggaard, Niras, Caverion og Hauxner. Helt fra start ønskede kommunen et hus, der kunne åbne op over for nye som gamle beboerne i Gellerup med inklusion som et hovedtema. Derfor blev Blixens et offentligt tilgængeligt byggeri med et stort overdækket byrum, hvor de administrative kontorarealer flettes sammen med offentlige funktioner. Dermed er det nye hus allerede et ikon både gennem arkitekturen og som symbol på den sociale bæredygtighed.

Blixens er blevet meget mere end blot kontorer til kommunens ansatte. De 23.000 m2 indeholder, ud over ca. 950 kommunale arbejdspladser, også en politistation, hyggekroge, et iværksættermiljø, Danmarks højeste plantevæg, udlejningslokaler, café, restaurant, auditorium, værksteder og kafferisteri.

Udsigt over byen

Bygningen er karakteriseret ved en smuk, interessant og original arkitektur. Mest iøjnefaldende er den øverste boks, der i kraft af sin markante udkragning mod hjørnet af Blixens Boulevard og Edwin Rahrs Vej fungerer som en tydelig velkomst til Gellerup og Aarhus. Fra hovedindgangen kan besøgende tage en ekspres-elevator til 24 m over terræn. Her kan man nyde udsigten over det nye Gellerup og helt ud over Aarhus Bugten. Udsigten fra taget er en oplevelse i sig selv og den giver en dybere forståelse for Gellerups sammenhæng med resten af byen og Gellerups udvikling.

Netop Blixens betydning for udviklingen i Gellerup er noget af det dommerkomiteen har bemærket i forbindelse med uddelingen af Årets Byggeri. Således lyder det fra juryen:

”Det, at man placerer et multikulturelt erhvervsbyggeri og en lang række offentlige arbejdspladser i et ghettoområde, er noget, vi tror, vil gavne Gellerup. Og vi tror, at det ligeledes vil gavne kommunens medarbejdere at være tættere på borgerne. Det er et karakteristisk byggeri og et ambitiøst bud på, hvordan man kan skabe gode kontorer med åbne døre til det omkringliggende samfund.”

Prisen som Årets Byggeri har været uddelt siden 1997 og dommerkomitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner, heriblandt Danske Ark, Dansk Industri, Bygningsstyrelsen og Danske Byggeri.

Indenfor i Blixens finder du Danmarks højeste plantevæg på 30 m. Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard