Årets Byggeri 2014 har markante NIRAS-aftryk

Musikkens Hus i Aalborg tildeles prisen som Årets Byggeri. NIRAS har blandt andet sørget for brandsikkerhed og støjsvage installationer.

12. dec 2014

Det er arkitektur, man ikke kan undgå at lægge mærke til. Det er et kulturelt samlingspunkt, som Nordjylland i årevis har savnet. Og sidst men ikke mindst er Musikkens Hus i Aalborg nu også kåret som Årets Byggeri 2014.

Det er Magasinet Byggeri, der står bag kåringen af det spektakulære musikhus som Årets Byggeri i Åben kategori.

”Danmark behøver flere byggerier som Musikkens Hus i Aalborg. Huset er bygget for at være et kulturelt fyrtårn og dynamo for en region, som på sigt trues af marginalisering. Både i kraft af aktiviteterne og den markante arkitektur har områdets borgere fået et hus at samles om og at være stolte over. Bygningen er med til at holde Aalborg blandt de førende bysamfund i Danmark,” skriver magasinets dommerkomité i sin motivation for valget af Musikken Hus.

NIRAS bag indeklima og energidesign

Årets Byggeri har adskillige, markante NIRAS-aftryk. Således står der NIRAS på projekteringen af de tekniske installationer, energidesignet og indeklimaet, ligesom også brandsikkerheden er beregnet og dokumenteret af NIRAS.

LÆS MERE Selvfølgelig har Musikkens Hus i Aalborg støjsvage installationer

Og eftersom bygningen stort set er blottet for rette vinkler og traditionelle bygge-tanker, har det været en teknisk udfordrende opgave for projektteamet, som forretningschef i NIRAS Flemming Mogensen på godt jysk kalder ’en af de rigtig spændende’:

”Kombinationen af et utraditionelt design og nogle meget høje krav til installationerne har gjort opgaven til en, man husker. Dertil kommer hele det internationale set-up med en østrigsk arkitekt, en amerikansk akustiker og en dansk ingeniørsamarbejdspartner, som har knyttet nogle bånd, man ikke sådan bare lige skærer over,” siger Flemming Mogensen.

Har fået stor akustik-ekspertise

Samtidig har projektet styrket NIRAS’ erfaring i at arbejde på tværs af geografiske enheder, idet eksperter fra flere dele af landet har arbejdet på opgaven.

”Vi ved langt mere om akustiske problemstillinger og løsninger nu, end vi gjorde før. Og undervejs er vi også skiftet til at projektere byggerier i 3D som standard,” siger Flemming Mogensen.

Ideen om et musikhus i Aalborg stammer tilbage fra 1986, og i 2003 vandt forslaget fra det østrigske firma COOP HIMMELB(L)AU den udskrevne arkitektkonkurrence. Herefter fulgte en årrække med gnidninger mellem bygherre, arkitekter og investorer, som forsinkede færdiggørelsen frem til 2014, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe den 29. marts kunne indvie Musikkens Hus.

”Det projekt har aktiveret hele mit følelsesregister. Det var en kæmpe spand koldt vand lige i hovedet, da projektet undervejs mere eller mindre blev skrinlagt. Men lige så stor skuffelsen dengang var, lige så stor var glæden ved indvielsen,” siger Flemming Mogensen.

Det er andet år i træk, at NIRAS vinder Årets Byggeri. I 2013 vandt Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup prisen for at være tilgængeligt byggeri i verdensklasse - noget som NIRAS har spillet en hovedrolle i at projektere.

LÆS MERE NIRAS vinder Årets Byggeri 2013

FAKTA om Musikkens Hus

Areal: 20.000m² fordelt på koncertsal, intimsal, to mindre sale samt uddannelsesafdeling med øvelokaler og lydstudier, foyer, restaurant, kontorer og administrationslokaler.

Pris: > 1 milliard kroner.

Bygherre: Fonden for Musikkens Hus

Totalrådgiver: COOP HIMMELB(L)AU, Wien

Underrådgivere:
  • Tekniske installationer, energidesign, indeklima og Fire Safety: NIRAS
  • Akustik og teaterteknik: Artec, New York (nu Arup)
  • Dansk arkitekt: Friis & Moltke
  • Konstruktioner: Rambøll