3D sikrer nyt norsk rigsarkiv

Nordmændene er på forkant med 3D-modellering og virtuelle samarbejdsformer. BIM-designer Hans Erik Ejsing fra NIRAS lærer meget af at tegne installationer til Arkivenes Hus i Stavanger.

07. sep 2015

Et nyt hus til alle arkiver. I samarbejde med datterselskabet smi energi og miljø i Stavanger er NIRAS i gang med at bygge Arkivenes hus i Stavanger, der med lidt god vilje svarer til det danske Rigsarkiv.

NIRAS’ opgave er at tegne VVS-delen i 3D. Udfordringen er at få installationerne ind på så lidt plads som muligt. Et yderligere benspænd er, at der er tale om et arkiv med historisk materiale.

”Der er enormt store krav til sikkerheden. Der må simpelthen ikke kunne opstå vandskader,” siger BIM-designer fra NIRAS Hans Erik Ejsing til fagbladet Teknikeren.

Færre fejl med 3D

 I et så komplekst projekt mener Hans Erik Ejsing, at det er en stor fordel at arbejde i 3D. Det giver et optimalt overblik.

LÆS MERE 3D giver Odense Stibro bløde kurver

”Vores norske naboer er noget længere fremme end danskerne, når det gælder 3D-modellering. Ikke mindst fordi Byggforsk, som svarer til Statens Byggeforskningsinstitut her i Danmark, og de norske myndigheder har skubbet kraftigt på,” siger Hans Erik Ejsing.

LÆS MERE 3D skal få trafikken til at glide på Egnsplanvej i Aalborg

NIRAS lader sig også inspirere af andre norske erfaringer – nemlig hvordan de involverede ingeniører, arkitekter og øvrige faggrupper samarbejder.

Projektteamet arbejder i et Virtual Design and Construction-program (VDC), hvor alle modeller og kommentarer kan ses på et smartboard og derefter bliver gemt i en speciel fil. Filen kan man derefter arbejde videre med i sit eget modelleringsprogram.

”Det, at alle sidder sammen og arbejder på den samme tegning på hver sin skærm, sparer enormt meget tid. Det er helt sikkert noget, vi kommer til at se mere til i Danmark i de kommende år,” vurderer Hans Erik Ejsing.

NIRAS-specialisten mener, at han lærer meget af det norske projekt.

”Ny viden om samarbejdsformer og 3D’s forunderlige verden giver klart konkurrencefordele som rådgiver. Med 3D er det nemmere at undgå fejl, og virtuelle samarbejdsformer er fremtiden,” siger Hans Erik Ejsing.

Fakta

Statsarkivet i Stavanger

I juni 2017 flytter statsarkivet i Stavanger ind i Arkivenes hus på universitetsområdet på Ullandhaug i Stavanger.

Byggeriet er komplekst med stor fokus på miljøet. Der skal bl.a. konstrueres magasiner med særlige krav til beskyttelse mod fugt og brand, ordentlig ventilation og stabile klimazoner i tre etager under jorden for at sikre optimale opbevaringsbetingelser.

Arkivenes hus samler de tre store arkiver:

  • Statsarkivet i Stavanger
  • Stavanger byarkiv
  • Interkommunalt arkiv Rogaland