Konstruktionsingeniør Sidsel Soja Laugesen fra NIRAS fandt på en smart måde at digitalisere kontrol af betonelementer i et samarbejde med firmaet Boligbeton.
Nyhed

3D-modeller delt på tværs sparer tid i byggeprojekt

Normalt er kontrol af betonelementer et sisyfosarbejde under store byggeprojekter som Brokvarteret i Aarhus. Boligbeton og NIRAS fandt på at dele hinandens 3D-modeller. Det halverede tidsforbruget og har perspektiver for hele byggebranchen.

24. feb 2021

Konstruktionsingeniør Sidsel Soja Laugesen sad og kedede sig bravt, mens hun kontrollerede en masse 2D-tegninger af betonelementer fra firmaet Boligbeton til en af karreerne i det nye Brokvarter i Aarhus. Hun tænkte, at det kunne være fedt, hvis hun kunne udføre arbejdsprocessen hurtigere. Pludselig faldt hendes blik på en lille 3D-figur af en betonvæg nederst i hjørnet af tegningen.

”Hvis Boligbeton i forvejen tegner deres elementer i 3D, kunne vi bruge dem i vores 3D-modeller og udføre elementkontrol digitalt,” siger Sidsel Soja Laugesen fra NIRAS.

Sidsel tog fat i sin ingeniørkollega Andreas Bøving, der er god til at spotte muligheder for at digitalisere byggeprojekter, og han kunne hurtigt gennemskue, hvad der skulle til for at få Boligbetons og NIRAS’ 3D-modeller til at passe sammen geometrisk.

Meget mere på samme tid
”Vi har projekteret betonelementer i 3D i flere år, men det er relativt nyt at udveksle 3D-modeller med en samarbejdspartner i forhold til at udføre elementkontrol. Det krævede lidt nørderi at generere IFC-filer, men det lykkedes,” siger projektleder Kristian Bengaard Mogensen fra Boligbeton.  

Dirk Sparbomm fra NIRAS, der er BIM- og IKT-leder på projektet, mener, at det på rådgiversiden sparede tid, at NIRAS kunne udføre elementkontrollen digitalt.

I Solibri kontrolleres samtlige udsparinger til føringsveje automatisk.Ved hjælp af en ”Revit-BetonElement”-fil kan konstruktionsingeniører hurtigt kontrollere elementleverancer op imod sin egen model.

Vi kunne se meget mere igennem på den samme tid. Visuelt kunne vi hurtigt få et overblik og se, om noget så forkert ud. Vi kunne både tjekke indstøbningsdel e på opstalter og planer, udførte udsparinger for installationer og overordnet udført kollisionskontrol og afklare, om udsparinger og installationer passer,” siger Dirk Sparbomm.

Efterlyser standardiserede data
Byggeribranchen kan blive bedre til at udveksle data og 3D-modeller, mener ekspertisechef i NIRAS Stig Brinck.

”En udfordring ved brug – eller rettere genbrug af data – er, at de data, man har, ikke altid er standardiserede, så man kan bruge dem på tværs af projekter,” siger Stig Brinck.

Digital betonelementkontrol i forbindelse med Brokvarteret er et skridt i den rigtige retning.

”Jeg tror, at det sætter gang i noget arbejde i forhold til at kunne modtage hinandens formater fremover. Det er spændende at udnytte de digitale muligheder, og vi vil gerne den vej stille og roligt,” siger Kristian Bengaard Mogensen og fortsætter: 

Mit råd er at springe ud i det, og se hvordan det går. Lige i dette projekt var det til NIRAS’ fordel, næste gang høster vi de digitale fordele,” siger Kristian Bengaard Mogensen.