Fra selvstændig rådgiver til NIRAS-konsulent: Det vigtigste er stadig tætte kundeforhold

C Users Mfni Onedrive Niras Infrastruktur Road Portraet Dan Andersen Billeder Danandersen Daan

I 17 år var Dan Andersen partner i sin egen rådgivningsvirksomhed med speciale inden for vej- og anlægsopgaver. Den har han nu solgt til NIRAS, hvor han i dag er ansat. Og her er hans førsteprioritet stadig det samme: Et tæt forhold til kunderne.

Starten som selvstændig i 2001 var ikke glamourøs. Der var ikke noget fint kontor og heller ingen opgaver i ordrebogen, da han sammen med en daværende kollega, Preben Grønlund, etablerede firmaet Andersen & Grønlund. I de otte år forud for at gå selvstændig havde Dan opbygget en masse erfaring, både fra en stilling i en kommune med opgaver lige fra parkeringspladser til vedligehold og drift af veje og fra sine 5 år i Rambøll med store trafik- og vejprojekter på hele Sjælland.

”Vi startede i kælderen i den ejendom, hvor jeg boede. Vi havde ingen kunder, men fik allerede første dag en opgave med at udvide en genbrugsstation for et affaldsselskab, som vi tidligere havde arbejdet for. De havde hørt, at vi selv var startet op, så de personlige relationer har haft afgørende betydning for, at vi fik den opgave”.

Fra opsøgende arbejde til kendt navn

Den første opgave gav ’smør på brødet’, men også muligheden for at investere i materiel hardware, fx en plotter. Og så var det ellers bare om at tage tasken under armen for at tage på besøg hos potentielle kunder – primært kommuner. Og det gjorde en forskel i ordrebogen:

”Flere ville gerne prøve en mindre rådgiver af, og vi løste ofte opgaver igen og igen for samme kunde. Fra at være to var vi pludselig 12 ansatte. Vi blev gazellevirksomhed tre år i træk. Det gik rigtig stærkt. I dag lever vi meget af de kunder, som selv henvender sig til os, nu som NIRAS, fordi de ved, hvad vi står for."

Stadig ’lille’ rådgiver i stor organisation

Da Andersen & Grønlund i september 2018 gik ind i NIRAS, udtrykte nogle af kunderne bekymring for, om det nære samarbejde ville ændre sig. Og her kommer Dans prioritering igen i spil:

”Alle kunder er fulgt med og flere af dem har allerede bestilt nye opgaver hos os. Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi fra det øjeblik, vi valgte at gå ind i NIRAS, har tydeliggjort, at vi stadig vil arbejde på samme måde – hvor kunden er det vigtigste. Vores kunder skal vide, at vi ikke skifter for meget ud, så der fx hele tiden kommer nye projektledere. De skal vide, hvem der er gennemgående kontaktperson og nøgleperson – og det kan godt lade sig gøre selv i en stor forretning, hvis man gør en dyd ud af det.”

Fokus på fordelene

Forskellen på at være en lille rådgiver inden for vej og trafik til at arbejde som afdelingsleder hos Danmarks tredje største rådgivende ingeniørvirksomhed mærker Dan i hverdagen: ”Nu er der det plus, at vi får mulighed for at trække flere ekspertiseområder ind, fx en specialist inden for miljøområdet, vand- og forsyning eller signalteknik.”

Og når der som på NIRAS’ lokale kontor i Holbæk, hvor Dan nu sidder sammen med både de tidligere A&G-medarbejdere og nye NIRAS-kolleger, er vokseværk og behov for flere ressourcer, er det en fordel at være en del af noget større: ”De sidste to måneder har vi lånt tre kolleger fra Allerød til trafikopgaver. Og for mig personligt er det meget værdifuldt at kunne holde ugentlige Skype-møder med afdelingsledere fra andre lokalkontorer.”

Hvornår er en opgave en succes?

”En opgave er først en succes, når en kunde kommer og spørger, om man vil løse den næste opgave. Jeg har altid gjort, og gør stadig, alt hvad jeg kan for at løse en opgave så godt som muligt, både teknisk og økonomisk. Det er det, man lever af i det lange løb, uanset om man er en lille eller stor rådgiver", slutter Dan.

Vil du vide mere?

Se også