The playground and outside of Sydhavn School
Skolen har trapper ned mod vandet i en række udendørs plateauer.

Skolen i Sydhavnen København kåret til Årets skolebyggeri 2015

Roser fra overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, til Skolen i Sydhavnen for funktionalitet og design, der arbejder sammen med byrummet.

10. jan 2015

Skolen i Sydhavnen i København, hvor NIRAS har været den gennemgående projekterende rådgiver, har fået prisen som Årets skolebyggeri 2015.

Prisen blev overrakt på Nohr-Con’s ”Konference om byggeri af fremtidens skole”, hvor juryen fremhævede skolens alsidige og sanselige indretning og åbne forhold til omgivelserne.

Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen, havde rosende ord til skolen:

”Jeg er rigtig stolt over, at Skolen i Sydhavnen er blevet kåret til Årets skolebyggeri. Skolen i Sydhavnen er et enestående nybyggeri, hvor funktionalitet og design arbejder sammen med det omkringliggende byrum og skaber nogle unikke muligheder for fx at inddrage vandet i undervisningen.

Skolereformen stiller nogle nye og spændende krav til undervisningen, og de kan til fulde opfyldes på Skolen i Sydhavnen, der kombinerer fokus på læring og leg med et smukt og moderne udtryk.”

Folkeskole i vandkanten

Skolen i Sydhavnen er Københavns nye fine folkeskole, som blev indviet den 4. september 2015. Skolen ligger midt på Teglholmen, der er tidligere industriområde i Københavns Havn syd for Fisketorvet.

Skolebygningen har trapper ned mod vandet i en række udendørs plateauer på et trædæk, der strækker sig helt oppe fra tagterrassen i 5. sals højde.

Et komplekst byggeri

NIRAS har som den gennemgående projekterede rådgiver på skolen stået for alle ingeniørdiscipliner som energioptimering og indeklima, installationer, konstruktioner, brand og akustik.

Skolens komplekse geometri koblet med de tekniske ingeniørdiscipliner har været ’den helt store bedrift’ i byggeriet, som projektchef i NIRAS Kristoffer Sardemann udtrykker det.

”Udfordringen var, at få det hele til at spille sammen,” siger han.

Væk fra klasseværelser

Skolen i Sydhavnen bidrager i høj grad til at understøtte udviklingen inden for nye læringsprincipper.

”Trenden er, at man går mere og mere væk fra klasseværelser og lange endeløse gange til at skabe åbne miljøer uden ruminddeling, som understøtter fokus på ny læring, fysisk aktivitet og kreativitet. Som ingeniører er det vores opgave at få konstruktioner og tekniske løsninger til at følge med”, siger Kristoffer Sardemann.

Skolen har desuden været ambitiøst for sin tid og banebrydende inden for energioptimering. Det var et af de første byggerier, der levede op til kravene for en Lavenergiklasse 1.

LÆS MERE Sjov ingeniørkunst på ny skole i Aarhus

LÆS MERE NIRAS valgt til international skole i Nordhavn

Teamet bag Skolen i Sydhavnen:

Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: JJW Arkitekter (Totalrådgiver)
Landskab: JJW Landskab / PK3 Landskab
Ingeniør: NIRAS
Bygherrerådgiver: JJW Arkitekter
Storentreprenør: B. Nygaard Sørensen A/S, Jakon A/S, G.L.V. ENTREPRISE A/S, Lindpro
Idrætskonsulenter: Keinicke & Overgaard Arkitekter
Byggeledelse: Arkitektfirmaet Friis Andersen
Kunstnerisk udsmykning: Peter Holst Henckel