Digital skalpel forbedrer højdemodel

Oprettet: 23-06-2016

Det kræver en hel del tilpasningsarbejde, hvis oversvømmelserne skal beregnes korrekt, når man ”hælder et skybrud” ud over Danmarks nye højdemodel. NIRAS skærer hul i højdemodellen med en digital skalpel, så vandet for eksempel kan løbe under broer

Da Danmark i 2015 fik en ny digital højdemodel, blev det muligt at beregne oversvømmelser med hidtil uset nøjagtighed. For hver eneste kvadratmeter landskab er der nu fire punkter, som en flybåret laserscanner har opmålt højden af med en nøjagtighed på fem centimeter.

I alt er der flere end 180 milliarder målepunkter i den nye højdemodel, og da vand som bekendt flyder nedad, er det oplagt at benytte det enorme datasæt til at simulere konsekvenserne af for eksempel skybrud eller stormflod.

Billedligt talt sker det ved at ”hælde vand” ud over den digitale model, hvorefter en algoritme beregner, hvor vandet vil samle sig. Men selvom laserscanneren under flyet har registreret otte gange flere målepunkter end i den gamle højdemodel, kan selv den bedste scanner ikke tage højde for, at vand sagtens kan løbe under broer og viadukter, ligesom scanneren heller ikke kan se kloakledninger eller bække, der krydser veje gennem rørføringer.

Rugbrødsarbejde og software

Så før de fine målinger kan bruges til at beregne oversvømmelser, skal målingerne tilpasses virkeligheden. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har tildelt NIRAS opgaven med at lave et hydrologisk tilpasningslag, der for alvor gør højdemodellen til et af de vigtigste
redskaber i arbejdet med klimatilpasning.

”Opgaven indeholder både en god portion rugbrødsarbejde og en del high-end softwareudvikling. Der er sket en masse ændringer i landskabet, siden det forrige tilpasningslag blev lavet. Derudover skal vi opdatere algoritmer og beregninger til den forbedrede opløsning i den nye højdemodel,” forklarer landinspektør Søren Buch, NIRAS, der er teknisk ansvarlig for opgaven.

Et klassisk eksempel på, hvad højdemodellen og tilpasningslaget kan bruges til, er NIRAS’ årlige Mudderkort over Roskilde Festival, der angiver, hvor der er størst risiko for, at styrtregn omdanner ens teltlejr til en mudderpøl.

Det er anden gang, at NIRAS udarbejder et hydrologisk tilpasningslag. Sidste gang var i 2013, hvor den gamle højdemodel fra 2005-2007 skulle tilpasses.

LÆS OGSÅ NIRAS leverer grundlaget for fremtidens klimasikring

Kontaktpersoner

Søren BuchProjektchefAllerødT: +45 4810 4747E: Send E-mail
Jesper Rye RasmussenProjekt- & teamchefAllerødT: +45 4810 4529E: Send E-mail
Yderligere kontaktinfo
© NIRAS A/S - Sortemosevej 19 - 3450 Allerød - T: +45 4810 4200 - F: +45 4810 4300 - E: niras@niras.dk - Sitemap - NIRAS A/S CVR: 37295728

Udfyld et kort spørgeskema om Niras' hjemmeside
Deltag i lodtrækningen om 10x2 biografbilletter

Vi anvender cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores site. LÆS MERE OK!